Děkujeme všem koledníkům
za  účast  a pomoc.

Děkujeme všem štědrým dárcům.

Tři králové

TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA

O sbírce:

V České republice pořádá Tříkrálovou sbírku každoročně od roku 2001 Charita Česká republika. V současnosti patří tato sbírka k největší dobrovolnické akci u nás (na akci se podílí až 50 000 dobrovolníků).

Pravidla sbírky:

Tříkrálová sbírka se řídí přísnými pravidly a je ve všech ohledech transparentní.

Koledníkům převlečeným za bájné tři krále (mudrce z východu) zpravidla požehná místní kněz a poté se vydají do ulic pro koledu. Pravé koledníky lze rozpoznat podle průkazky vystavené Charitou ČR a potvrzené příslušnou diecézní Charitou. Průkaz obsahuje podpisy odpovědných osob, případně i razítko diecézní Charity. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti, který si dárce může takéž vyžádat.

Koledníci vybírají finanční dary do zapečeťené kasičky. Tato kasička musí být úředně zapečeťená místně příslušným městským či obecním úřadem nebo magistrátem. Číslo pokladničky musí souhlasit s číslem průkazky. Na kasičce je umístěna nálepka se znakem Charity

Pokud vám koledníci, kteří požádají o dar do Tříkrálové sbírky pořádané Charitou ČR, na požádání nepředloží svůj průkaz nebo odmítnou ukázat úřední pečetění sbírkové kasičky, jde patrně o koledníky, kteří se pouze vydávají za zástupce Charity a může se jednat o podvod.

Charita si nečiní výhradní právo na tento lidový zvyk. Koledovat může opravdu kdokoli. Nemůžeme ale nést odpovědnost za dary, které veřejnost svěří koledníkům, kteří nejsou evidovaní jako osoby pověřené vykonávat Tříkrálovou sbírku (tzn. nedisponují průkazem vystaveným dle výše uvedených pravidel a nevybírají dary do úředně zapečetěné kasičky).

Výtěžek sbírky:

Jasně danými pravidly se sbírka řídí také při rozdělování výtěžku.

Výnos Tříkrálové sbírky je tradičně z největší části věnován na podporu záměrů pro lidi v nouzi na území ČR. Jde o různé formy podpory a pomoci pro nemocné, lidi se zdravotním postižením, seniory, matky s dětmi v tísni a pro další jinak sociálně potřebné.

Většina vykoledovaných prostředků zůstává v regionu, kde byly vybrány. Předem jsou také stanoveny záměry, na které se v daném roce vybírá.

Přibližně desetina výtěžku je určena na humanitární pomoc do zahraničí.

Jak sbírku podpořit:

Finančím darem, který nemusí být darován jen fyzicky během konání sbírky. Více o darování zde.

Jako dobrovolník (koledník nebo vedoucí skupinky).  Koledníkem se může stát opravdu každý – děti, dospělí i senioři. Přihlásit se můžete jako jednotlivec, ale i jako skupinka přátel či celá rodina. V každé skupince musí být alespoň jedna osoba vybavena dokladem totožnosti.

Pokud máte zájem podílet se na Tříkrálové sbírce v náchodském regionu, kontaktujte administrativní pracovnici Oblastní charity Náchod a koordinátorku sbírky:

Evu Celbovou  -  tel.: 491 433 499, 777 699 399
                           -  e-mail: 0onhT3b8-onjGKd7Yakr1W77~bGk9W7r

TS soutěž 2015 (25)

Koledování probíhá v kostýmech Tří králů, obvykle za zpěvu koledy. V každém regionu se datum i způsob koledování drobně liší v závislosti na místních zvyklostech.

Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky překonal 100 milionů korun. Děkujeme!

Tříkrálové kolednice z Chotče na Pardubicku. Snímek Martina Chvojková

Obsah všech kolednických pokladniček Tříkrálové sbírky 2017 je úředně sečten. Výsledná částka koledy činí obdivuhodných 99,2 milionů Kč, spolu s DMS pak výnos poprvé překročil hodnotu sta milionů korun. To je o téměř 3 miliony více než loni. Výnos sbírky tradičně pomůže v České republice lidem v sociální nouzi, rodinám s dětmi v tísni, lidem s postižením či vážně nemocným, seniorům a dalším ohroženým skupinám obyvatel.

Tříkrálové peníze pomohou nemocným a potřebným u nás i v zahraničí

Lidé v královéhradecké diecézi opět projevili velkou solidaritu a do tříkrálových kasiček přispěli rekordních více než 15 milionů korun. Děkujeme všem dárcům za štědrost. Díky také koledníkům a dobrovolníkům za pomoc při letošní obzvlášť mrazivé koledě. Charity z darovaných peněz podpoří především vlastní služby pro nemocné a potřebné ve svých regionech. Část výtěžku sbírky poputuje na humanitární projekty v zahraničí.

Poděkování českých a moravských biskupů

ilustrační foto: Alena Jílková, koledníci z Moravské Třebové

Poděkování tříkrálovým organizátorům, koordinátorům, koledníkům, rodičům i dárcům přichází také z České biskupské konference. „Děkujeme za to, že prošlapáváte cestu,“ píší čeští a moravští biskupové. S potěšením zveřejňujeme poselství, které přinesl portál církev.cz.

Tříkrálová sbírka finišuje a sčítají se výsledky

V těchto dnech už Charity rozpečeťují naplněné tříkrálové kasičky na úřadech. Děkujeme všem dárcům za štědrost a solidaritu. Velký dík také všem statečným koledníkům a dobrovolníkům za pomoc při letošní obzvlášť mrazivé koledě. Darované peníze pomohou nemocným a potřebným především v regionech, kde se vykoledovaly. Část výtěžku poputuje na humanitární pomoc do zahraničí. Průběžné výsledky můžete sledovat zde

Tříkrálový koncert sledovalo v České televizi 385 tisíc diváků, poslali tisíce SMS

Tříkrálový koncert 2017 - vystoupení zpěvačky Lenny

Tradiční Tříkrálový koncert, jehož jubilejní desátý ročník se konal 8. ledna v Městském divadle Brno a který v přímém přenosu vysílala České televize, sledovalo 385 tisíc diváků. Během koncertu lidé poslali dárcovské SMS, jejichž hodnota přesáhla nejen milión dvě stě tisíc korun, ale také loňskou hranici. A další diváci peníze ještě přislíbili. Koncert je od roku 2008 tradičním poděkováním dárcům a koledníkům Tříkrálové sbírky.

V lednu proběhne již posedmnácté celostátní Tříkrálová sbírka

Tříkráloví koledníci. Snímek Lubomír Kotek

V první polovině ledna se v ulicích našich obcí a měst opět vyrojí koledníci, aby u prahů domácností, na chodnících či náměstích předali poselství o narození Božího syna. Lidem popřejí šťastný nový rok, zazpívají koledu, věnují drobný dárek a při tom poprosí o příspěvek do zapečetěné pokladničky s logem Charity ČR. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2017 bude tradičně určen na pomoc lidem, kteří si sami pomoci nedokáží, a to kvůli stáří, nemoci, hendikepu či sociální situaci.

Do ulic brzy vyrazí tříkráloví koledníci

Tříkrálová sbírka ve Vysoké nad Labem.

Sedmnáctý ročník dobročinné Tříkrálové sbírky, kterou každoročně pořádá Charita ČR, je už za dveřmi. V našich regionech budou tři králové koledovat nejvíce v době od 5. do 12. 1. 2017. V Hradci Králové jim na cestu požehná biskup Jan Vokál v pátek 6. 1. v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. Charity pro vás připravily také doprovodné akce - tříkrálové koncerty a průvody, živé betlémy nebo soutěže, hry a promítání pro koledníky. Na Hradecku se bude opět soutěžit o nejkrásnější kostým.

Peníze z Tříkrálové sbírky začínají pomáhat po celém Česku

Podpořeno z TKS - samolepka na Sociálním vozidle Farní charity Česká Lípa (ilustrační snímek: Lubomír Kotek)

Mikrobus s úpravou pro lidi se zdravotním postižením sváží hendikepované klienty do denního stacionáře a sociálně terapeutických dílen v Domě sv. Josefa ve východočeských Chotovicích. Zabezpečen je také provoz poradny pro oběti trestné činnosti Blansko a nepřetržité Tísňové péče Plzeň pro klienty v krizi. Devítiletý Adámek půjde na speciální fyzioterapii v Lázních Piešťany. To vše díky štědrým dárcům letošní Tříkrálové sbírky pro lidi v nouzi.

Jak podpořit činnost OCH Náchod?

Oblastní charita Náchod

Mlýnská 189, 547 01, Náchod