30 let Oblastní charity Náchod - příběh z Půjčovny zdravotních pomůcek
31. srpna 2022 Aktuality

30 let Oblastní charity Náchod - příběh z Půjčovny zdravotních pomůcek

Oblastní charita byla v Náchodě založena v roce 1992 a v letošním roce to je již 30 let, co v regionu působí. Postupem času se naše služby neustále rozšiřují a přibývají. Přinášíme příběh z Půjčovnky zdravotních pomůcek, který sídlí na Denisově nábřeží.

LOGO CH+

Příběh naší půjčovny zdravotních pomůcek se začal psát na počátku roku 2000 - myšlenka půjčovat pomůcky u nás začala čistě náhodou, kdy nám jeden pán daroval invalidní vozík. Půjčovna ještě neexistovala a tak jsme ani neměli jak případným zájemcům dát vědět, že si jej mohou půjčit. Shodou okolností se ale naskytla příležitost zapůjčit darovaný invalidní vozík klientce, u které jsme poskytovali pečovatelskou službu. Klientka vozík ráda využívala, umožnil ji chodit ven na procházky a pomohl ji tak zkvalitnit zbytek jejího života.

Postupně jsme získali darem ještě toaletní křeslo a chodítko. Věřili jsme na slušnost a spolehlivost, proto jsme pomůcky půjčovali na „dobré slovo“ a zadarmo. Zpočátku to fungovalo, ale později se stávalo, že se nám pomůcka nevrátila a my jsme dlouze pátrali, kdo si ji půjčil. Proto jsme byli nuceni stanovit alespoň symbolické půjčovné a při každé zápůjčce sepsat záznam, kdo si ji půjčil..

Při poskytování terénní pečovatelské a ošetřovatelské služby se postupně přicházelo na to, že zapůjčení pomůcek by mohlo pomoci spoustě lidem nejen v odstranění bariér v jejich domácnosti, ale že tyto pomůcky také pomáhají pečovatelkám a zdravotním sestrám vykonávat jejich práci, kterou jim to velmi ulehčí. Příkladem jsou polohovací postele, toaletní křesla, různá chodítka a sedátka do vany, bez kterých se spousta klientů neobejde.

Pro veliký zájem se začalo nakupovat a postupně i půjčovat více pomůcek. Vytvořil se ceník za jejich zapůjčení a získané finance se používají na jejich opravy a nákup dalších pomůcek. Po předchozích negativních zkušenostech se začaly sepisovat Smlouvy o zapůjčení a tím se eliminovalo riziko nenavrácení či zničení zapůjčené pomůcky.

Dnes je půjčovna na profesionální úrovni. Převážnou část klientů tvoří lidé, kteří potřebují pomůcku pouze na přechodnou dobu, než se jejich zdravotní stav zlepší (např. po prodělaném úrazu, nebo po plánované operaci), anebo lidé, kteří čekají na schválení získání pomůcky přes zdravotní pojišťovnu, ale už nyní se bez ní neobejdou. V době pandemie Covid 19 byly hodně žádané oxygenátory, které jim usnadnily dýchání a proto nemuseli být hospitalizováni a mohli zůstat ve svých domovech, i když byli závislí na kyslíku.

Dnes si u nás můžete půjčit skoro cokoliv - od jednoduchých holí a berlí, přes vozíky, chodítka až po zmiňované elektrické polohovací posletel a oxygenátory a jezdí za námi lidé z Náchoda a širokého okolí. Jsme rádi, že se ta prvotní myšlenka na zapůjčení první pomůcky před více než dvaceti lety rozrostla do těchto úžasných rozměrů a pomáhá lidem v celém našem regionu.