Domácí zdravotní péče v ohrožení - stále bojujeme
14. září 2019 Aktuality

Domácí zdravotní péče v ohrožení - stále bojujeme

Zdravotní sestry poskytující domácí péči na podfinancování této služby ze strany zdravotních pojišťoven upozornily na začátku dubna, kdy si připnuly červenou mašli jako symbol svých požadavků. Symbolizuje svázání sester s jejich pacienty, ale i svázané ruce, které při tom mají. Červené mašle také symbolizují srdce. Samotná barva se váže nejen k charitním barvám, ale je i symbolem lásky nebo krve. Stuha může symbolizovat i jakousi pomyslnou červenou linii, která byla překročena.

„Zdravotní pojišťovny totiž hradí jen část práce, kterou odvádí zdravotní sestry v domácí péči. Naše kvalifikované sestry pak odchází pracovat do nemocnic nebo ze zdravotnictví vůbec. Pro pojišťovny se jedná o relativně malé peníze – celá domácí péče tvoří 0,7 % výdajů zdravotního pojištění. Ovšem pro nás jde o částky likvidační. Když se domácí péče zhroutí, bude stát pro pacienty potřebovat dvakrát víc lůžek, než má pro následnou péči nyní,“ říká Ing. Anna Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové.

„V médiích sice zaznívají zprávy o navyšování mezd do zdravotnictví, ale mlčí se o tom, že zdravotních sester v domácí péči se to vůbec netýká. Přitom jejich odborná péče, indikovaná lékařem, vyžaduje nejen profesionalitu, flexibilitu, ale i psychickou odolnost. Sestřičky v domácí péči nemají za zády lékaře, jako je tomu v nemocnicích. V terénu jsou samy za sebe a nezřídka se musí umět rozhodnout ve složitých situacích. Pracují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, přičemž se ve službách střídají. Někdy narážejí kromě řešení zdravotních potíží i na složitou sociální situaci pacientů,“ vysvětluje Bc. Dita Kujovská, koordinátorka středisek Charitní ošetřovatelské služby v královéhradecké diecézi.

V současné době jsou do domácí péče propouštěni i pacienti, kteří by ještě před pár lety museli zůstat v nemocnici. Doba hospitalizace se výrazně zkrátila a doma se tak ocitají lidé, jejichž zdravotní stav by ještě nedávno vyžadoval výhradně péči na lůžku zdravotnického zařízení. Takovým příkladem jsou kvadruplegičtí pacienti, nebo pacienti odkázaní na umělou plicní ventilaci. Charitní sestřičky jezdí i do okolních obcí v okruhu desítek kilometrů, a to za každého počasí a v každé denní i noční době.

Charita ČR je největším nestátním poskytovatelem zdravotních a sociálních služeb v České republice. V oblasti domácí zdravotní péče, u jejíhož zrodu v roce 1991 stála, poskytuje jejích 836 sester pomoc 37 400 klientům ročně.

Děkujeme všem, kteří nám vyjadřují podporu - pod peticí Doma je doma se podepsalo přes 36 tis. občanů. Petice byla koncem srpna předána do Poslanecké sněmovny. Začátkem září pak proběhlo jednání s premiérem, které však nepřineslo výsledky. Nyní se čeká na veřejné projednání petice před poslanci. Držte nám palce i nadále!